Index Vakbarát Hírportál

Ecstasyra hasonlító kábítószer szedi világszerte az áldozatait

2019. június 3., hétfő 22:08 | aznap frissítve

Egy újfajta kínai ecstasyszerű dizájnerdrog terjed Nagy-Britanniában, írja a Telegraph. Már minimum 125 ember halt meg világszerte a Kínában illegálisan gyártott kábítószertől, az angliai nyomozóhatóság figyelmeztetést adott ki emiatt a nyári fesztiválszezon kezdete előtt.

Az ENSZ már korábban tiltólistára tette az N-etil-norpentilont, hogy megfékezzék az illegális szer terjedését, a Telegraph-nak nyilatkozó kutató szerint mégis ez volt a legveszélyesebb drog az idei új-zélandi fesztiválszezonban, amely nemrég ért véget. 

A fogyasztók sokszor úgy tudják, ecstasyt (MDMA) vesznek a dílertől, ízében és szagában is nagyon hasonlít rá, de a hatása már korántsem ugyanaz. A beszámolók szerint paranoiát, szorongást okoz, pszichotikus hatásai vannak, és négy napig nem lehet tőle elaludni. Különösen veszélyes a lapnak nyilatkozó kriminológus szerint, hogy az elején nem különbözik a hatása az ecstasy néven elterjedt MDMA-tól (Metiléndioxi-metamfetamin), és mivel csak később üt be, még többet fogyasztanak belőle.  

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint 2016 és 2018 között legkevesebb 125 halálos áldozata volt az N-etil-norpentilonnak. A felmérés szerint az áldozatok többségében 18 és 53 év közötti férfiak. 

Rovatok