Index Vakbarát Hírportál

Több mint 500, a puccskísérlet után őrizetbe vett török bíró és ügyész fordult Strasbourghoz

2019. június 3., hétfő 18:17 | aznap frissítve

Több mint ötszáz török bíró és ügyész fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amiért a hatóságok őrizetbe vették őket a 2016-os puccskísérlet után, írja az MTI. 

Az EJEB közlése  szerint 546 panaszos nyújtott be beadványt az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz. Beadványukban azt írják, hogy jogszerűtlenül függesztették fel őket munkájukból és rendelték el máig tartó letartóztatásukat.

A hatóságok azzal vádolták meg őket, hogy tagjai az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi hálózatának, amelyet Ankara terrorszervezetnek nyilvánított. A török kormány szerint ez a hálózat állt a 2016. július 15-i puccskísérlet mögött. Az ügyészek és bírák fellebbeztek a döntés ellen, de kérelmeiket elutasították, a büntetőeljárások így továbbra is tartanak.

A felperesek szerint Törökország az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkét is megsértette, elsősorban a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról szólót.

A nemzetközi bírói testülethez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára.

A hatalomátvételi kísérletben a puccsistákat leszámítva csaknem 250 ember halt meg, körülbelül kétezren pedig megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legalább 140 ezer embert függesztettek fel vagy bocsátottak el, és tízezreket vettek őrizetbe.

Az EJEB szóvivője elmondta, hogy jelenleg még mintegy 3250 beadvány van a bíróság előtt a történtekkel kapcsolatosan, ehhez jön hozzá az eddig lezárt 29 500 ügy.

Rovatok