Index Vakbarát Hírportál

Újabb izraeli rakétatámadás érte Szíriát

2019. június 3., hétfő 05:29

Újabb izraeli rakétatámadás érte Szíriát vasárnap, 24 órán belül a második, és ennek is van halálos áldozata - írja az MTI. Ezúttal az ország középső részén lévő Homsz tartományban, egy T4 nevű katonai légitámaszpontot értek rakéták, helyi idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél előtt. Egy katona meghalt, másik kettő pedig megsebesült, és megrongálódott egy fegyverraktár.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat úgy tudja, hogy öt ember halt meg, köztük egy szíriai katona. A támaszponton nem csak a szíriai kormányhadsereg katonái teljesítenek szolgálatot, hanem velük szövetséges iráni harcosok és az Irán támogatta Hezbollah libanoni szervezet fegyveresei is.

Izrael egyelőre nem közölt semmit feltételezett támadásával kapcsolatban. Az AP hírügynökség szerint Izrael korábban már támadta ezt a támaszpontot.

Izrael vasárnap hajnalban is hajtott végre rakétatámadásokat Szíriában, azoknak hat halálos áldozatuk volt az OSDH friss adata szerint. A SANA állami hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be közvetlenül utána, hogy a támadásokban a Damaszkusztól délnyugatra fekvő el-Kuneitra térség néhány katonai létesítményét találták el. Izrael később, napközben megerősítette, hogy csapásokat hajtott végre dél-szíriai katonai hadállások ellen: két tüzérségi üteget, több megfigyelő és hírszerző posztot és egy SZA2 légvédelmi egységet támadott. Megtorlás volt ez két rakétára, amellyel Szíria Izraelt próbálta támadni. Az egyik rakéta izraeli területen csapódott be, de nem okozott kárt - közölték.

Pokolgépes merénylet Szíriában

Szíria északnyugati részén vasárnap pokolgépes merényletet követtek el a török határ közelében lévő Azaz városban: egy mecset előtt, és legkevesebb 13 ember meghalt, több mint 20 pedig megsebesült.

Azaz város olyan ellenzéki fegyveresek kezén van, akiket Törökország támogat a szíriai kormányerőkkel szemben.

A pokolgépet egy gépkocsiba rejtették el, és akkor robbantották föl, amikor a hívek az esti imádságról éppen kifelé tartottak a mecsetből. A halottak között négy gyerek van, és a sebesültek között is több.

Azaz város korábban a Törökországgal is szemben álló kurd lázadók kezén volt, és abban az időben is több hasonló pokolgépes támadás történt a helységben. A mostani merényletnek az elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet.

Szombaton Rakkában volt hasonló pokolgépes támadás, annak tíz halálos áldozata volt, köztük a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet öt harcosa. 

Rovatok