Index Vakbarát Hírportál

Népszava: Szájer József újra a néppárti EP-frakció alelnöke lehet

2019. június 4., kedd 07:25

A Fidesz európai parlamenti képviselői teljes jogú tagként vehetnek részt az Európai Néppárt (EPP) újjáalakult frakciójának tevékenységében annak ellenére, hogy az EPP márciusban felfüggesztette a magyar párt tagságát, írja a Népszava

A lap szerint, ha a fideszesek úgy döntenek, hogy néppárti színekben folytatják a munkájukat, akkor nemhogy „büntetni” nem fogják őket, de még arra is lesz lehetőségük, hogy vezető parlamenti, illetve szakbizottsági tisztségekre pályázzanak, illetve megőrizzék pozíciójukat a politikai csoport átmeneti elnökségében, feltéve, hogy jelölésükhöz hozzájárul frakciótársaik többsége.

A kereszténydemokrata csoport szerdán tartja alakuló ülését Brüsszelben. Ezen megválasztják a régi-új elnökséget: ismét bizalmat fognak szavazni Manfred Weber elnöknek és várhatóan a vezetőség újra EP-képviselővé választott korábbi tagjainak.

Szájer József alelnök is a posztján maradhat, ha elindul a tisztségért, és megkapja hozzá a szükséges szavazatszámot.

Erről írt az ATV is egy nappal korábban. A portál szerint Szájer József vezetésével már a múlt héten ülésezett a brüsszeli fideszes képviselőcsoport. A Fidesz-KDNP listán 13 képviselő jutott be, és a múlt héten az is kiderült, Trócsányi László is felveszi az EP-képviselői mandátumát, kiköltözik Brüsszelbe.

A Népszava szerint mindenesetre a képviselőknek kedd délelőttig kell jelentkezniük a néppárti elnökségbe.

Az átmeneti vezető testület addig marad hivatalban, amíg el nem dől az Európai Bizottság elnöki tisztére aspiráló Manfred Weber politikai jövője. Ez legfeljebb néhány hónapot vehet igénybe.

Eközben azAzonnali.huazt szúrta ki: Gulyás Gergely a Die Weltnek adott interjújában bejelentette, mégis maradna a fidesz a Néppártban.

Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket.

De mondott még ennél is meglepőbbet a Miniszterelnökséget vezető miniszter: szerinte vannak olyan témák a következő európai parlamenti ciklusban, amelyekben kooperálni tudnak a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal, vagyis azokkal az erőkkel, amelyekre az EP-kampányban viszonylag gyakran aggatták a fideszesek a sorosista és a bevándorláspárti jelzőket, írja a portál.

Rovatok