Index Vakbarát Hírportál

Fellebbezés reményében jelent meg a bíróság előtt a pedofil bíboros

2019. június 5., szerda 20:06

Megindult a fellebbezési eljárás a pedofília miatt elítélt George Pell ausztrál bíboros ügyében,

aki  az MTI tudósítása szerint szerdán meg is jelent a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bíróságán tartott meghallgatáson.

A bíboros védője, Bret Walker azzal érvelt, hogy az ítélet "nem alapul minden kétséget kizáró bizonyítékokon". A meghallgatás két napig tart, és  három bíró vitatja meg, hogy van-e helye a fellebbezésnek. Az erről szóló döntés akár már csütörtökön megszülethet.

Pell az eddigi legmagasabb beosztású egyházfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az első fokú ítéletet február végén csak az után ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.

Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azt követően, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint

a bíboros egy alkalommal a székesegyház sekrestyéjében kényszerített orális szexre egy 13 éves fiút.

Pell bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztású posztja.

Rovatok