Index Vakbarát Hírportál

Többségben vannak a nők az új finn kormányban

2019. június 6., csütörtök 18:49

Megválasztották az új finn kormányt csütörtökön Helsinkiben, másfél hónappal a parlamenti választások után. Az ötpárti koalíció fő ereje a Szociáldemokrata Párt, ami áprilisban húsz év után nyerte meg újra a választásokat Finnországban, és ők adják Antti Rinne miniszterelnököt is.

Kormánypárt lesz rajtuk kívül a liberális Centrum Párt (akik eddig adták a kormányfőt Juha Sipilä személyében), a svéd kisebbség pártja, a Zöldek és a Baloldali Szövetség.

A Rinne-kormánynak erős többsége lesz ahhoz, hogy végigvigye hétfőn bemutatott programját, ami erősítené a jóléti intézményeket, az oktatást és az infrastruktúrát, valamint hangsúlyt helyezne a klímaváltozás elleni harcra is. 

Ez egyrészt összhangban áll a szociáldemokraták választási ígéreteivel, akik a jóléti társadalom megerősítését hirdették és adóemeléssel kampányoltak, másrészt jól jelzi a zöldek előretörését, akik az EP-választáson már a második erővé léptek elő.

A kormány tizenkilenc tagjából tizenegy nő lesz

az MTI beszámolója szerint, ami megemlíti azt is, hogy július 1-jén Finnország fogja átvenni az Európai Unió soros elnökségét Romániától.

Rovatok