Index Vakbarát Hírportál

Kokainrekordot állított fel Európa

2019. június 6., csütörtök 18:38

Stabilan tartja az árát a kokain, és a tisztásága elérte a csúcsot - közölte az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA). A fogyasztás is rekordot döntött a kontinensen a legfrissebb 2017-es adatok szerint, amikor 140 tonnát foglaltak le a kábítószerből, az előző évi mennyiség dupláját.

Az EU-ban 96 millió felnőtt próbált már ki tiltott szereket, és évente 1,2 millió embert kezelnek

Heroin olcsón beszerezhető, és szintén nagyon tiszta drog. A hatóságok azonban jóval kevesebbet tudtak lefoglalni belőle 2017-ben, mint kokainból. Csupán 5,4 tonnát foglaltak le az EU-ban, és még 17,4 tonnát Törökországban, amelynek egy részét az uniós piacokra szánták. A heroin a leggyakoribb tiltott opioid.

Elterjedtségben továbbra is a kannabisz vezet, de az EMCDDA erről nem közölte, hogy mekkora volt a fogás. A drogügynökség becslése szerint 17,5 millió európai fiatal (15-34 éves) használt marihuánát tavaly, és a felnőtteknek (15-64 évesek) egy százaléka naponta vagy majdnem mindennap fogyasztja. A szakértők leginkább amiatt aggódnak, hogy a marihuánában és a hasisban megduplázódott az egyik fő hatóanyag, a tetrahidrokannabinol (THC) mennyisége, és ennek káros hatása lehet.

Európában a szintetikus kábítószerek gyártása is felfutóban van, 2017-ben már 21 MDMA-laboratóriumot számoltak fel, míg 2016-ban még csak 11-et.

Rovatok