Index Vakbarát Hírportál

Ez a barbár nép reánk támadt erősen

2019. június 7., péntek 21:18 | aznap frissítve

Az Azonnali.hu videóinterjút készített az utolsó úzvölgyi veteránnal, a 95 éves Bartha Mihállyal az úzvölgyi katonatemetőben. Elmondta, mit szól ahhoz, hogy román parcellát tettek oda, ahol az ő bajtársai is nyugszanak. Elmesélte, hogy mindig ők gondozták a temetőt, újították fel a kaput, és hogy román sír ott sosem volt, a románok most csak beültek a készbe, mint a veréb a fecskefészekbe.

Azt is elmesélte, milyen volt, mikor legelőnek és kaszálónak használták a temetőt:

"Úgy látszik, ez a barbár nép reánk támadt erősen" - mondta a veterán. "Ez szégyen, gyalázat, hogy ebben a 95 éves korban megéltem ezt is, hogy ilyet elművelnek velünk szemben, magyarokkal. A temetőt mi alkottuk, mi csináltuk, mi javítottuk, kaput csináltunk, mindent csináltunk. Beült a fecskefészekbe a román!" - mondta. 

A úzvölgyi katonai temetőben, amit a székely Csíkszentmárton település tart fenn, első és második világháborús katonasírok is vannak. A közeli Dormánfalva román vezetése ennek ellenére román parcellát alakított ki a magyar sírok mellett, részben rajtuk. Az „ismeretlen román hős” feliratú 52 darab betonkereszt mellé még egy ortodox keresztet is felállítottak pár hete.

Rovatok