Index Vakbarát Hírportál

Áder János szerint kegyeletsértő, ami az úzvölgyi katonatemetőben történt

2019. június 8., szombat 15:33 | aznap frissítve

Áder János Csíksomlyón, a pünkösdi mise után magyar újságíróknak nyilatkozott az úzvölgyi katonatemetőben történtekről. 

Az államfő kegyeletsértőnek, törvénysértőnek, mélységesen erkölcstelennek nevezte a történteket, ami szerinte nemzetközi megállapodást is sért. 

Az MTI híre szerint Áder kijelentette, hogy kegyeletsértőnek tartja, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került. Hozzátette: a temető átalakítását a román hatóságok is törvénysértőnek találták, mások mellett a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott.

Elmondta, hogy a hadisírok gondozásáról kötött román–magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása. Emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket. 

    Temetőben vandál módon viselkedni, ott lévő, békésen imádkozó embereket megdobálni több mint erkölcstelen, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó cselekedet

– jelentette ki. 

A nyilatkozatában kitért arra, hogy keresni kell a megoldást, hiszen az ott élő magyaroknak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy békességben éljen a szomszédokkal. A megoldásra a csíksomlyói búcsú prédikációjából idézett: „Ha megdobnak kővel, építs belőle lépcsőt!”

Beszélt arról, hogy a történészek, a levéltárosok meg tudják állapítani, hogy vannak-e az első vagy a második világháborúban eltemetett román katonák a temetőben, és ha igen, hányan lehetnek.

 Van ott üres parcella és az lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentáltan ott örök nyugalomra helyezett román katonáknak a végtisztességet megadják, nekik emlékművet emeljenek. Ez ellen sem a magyaroknak, sem senki másnak nem lesz kifogása. Be kell tartani Románia saját törvényeit, be kell tartani a kétoldalú megállapodásokat és be kell tartani a legalapvetőbb erkölcsi parancsokat.

Ahogyan arról beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úzvölgyi első világháborús katonatemető köré, ahol a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki. Román csoportok érkeztek a hősök napja alkalmából a temetőhöz. Helyszíni beszámolók szerint szélsőséges románok a csendőrökkel dulakodtak, majd a székelykaput áttörve zászlórudakkal bántalmaztak magyarokat, aztán felavatták az emlékművet és a parcellát.

Videofelvételen az úzvölgyi temetőgyalázás

A csendőrök később azt állították, nem történt erőszak – írtuk korábbi cikkünkben. A magyar kormány jegyzékben tiltakozott, és péntekre bekérette a román nagykövetet is, aki nem tett eleget a kérésnek, majd a román külügy azt közölte, hogy a helyszínen magyarok szították a feszültséget.

Rovatok