Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő izgalmak Kazahsztánban!

2019. június 9., vasárnap 06:35

A demokrácia ünnepét tartják vasárnap Kazahsztánban: választásokat.

Az izgalmak rég nem látottak. Nem indul ugyanis a tisztségért az ország 1991 óta vezető, a legutóbbi szavazáson 97,75%-os támogatottsággal megválasztott Nurszultan Nazarbajev. Nazarbajev, aki már az első elnöki mandátumát 95%-os támogatottsággal szerezte meg (1995-ben), majd saját magát felruházta a Nemzet Vezetője címmel, március végén lemondott az államfői posztról, és most nem is indul újra (viszont azonnal átkeresztelték a főváros Asztanát az ő tiszteletére Nur-Szultannak; a név onnan lehet ismerős, hogy itt játszotta idén áprilisban világbajnoki meccseit a magyar hokiválogatott).

A Nemzet Vezetőjének visszalépése kinyitotta a demokratikus értelemben vett versengés kapuit. Egyrészt ugyanis Nazarbajev azonnal megnevezte az általa kiszemelt utódot, Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök személyében – Tokajev volt az, aki az Asztana–Nur-Szultan névcserét javasolta. Másrészt nem kevesebb, mint hat jelölt is úgy érzi, hogy itt az ideje átvenni a nemzet vezetését – kár, hogy, mint az MTI fogalmaz, Tokajevvel „szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult”.

Az országban 18 millióan élnek, közülük nagyjából 10 millió a választópolgár. Az eredményhez nemigen férhet kétség, az elmúlt kazah választásokat ugyanis nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint az országban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat.

Rovatok