Index Vakbarát Hírportál

Kalifornia legnagyobb erdőtüzét darazsak okozták, na meg egy rájuk allergiás ember

2019. június 9., vasárnap 14:18

A hatóságok balesetnek minősítették az esetet, a tüzet okozó jó szándékú férfinak nem kell felelnie a gondatlanságáért. Remélhetőleg legközelebb azért nála lesz a mobilja, hogy tudjon segítséget hívni.

Tavaly július és november között, Kalifornia legnagyobb kiterjedésű tűzesetében (a Mendocino-tűzben) négy hónapig lángoltak az erdők, egy tűzoltó az életét vesztette, 280 épület semmisült meg és 430 ezer hektárnyi erdő égett ki. 

A hatóságok most közzétették a tűz kialakulásának az okát, és kiderült, hogy egy jó szándékú farmer, vétlen és banális balesete vezetett a hatalmas tűzhöz. A férfit, akinek a nevét nem közölték a hatóságok, nem vádolják semmivel, az esetet vétlen balesetnek kezelik, ahol a tüzet okozó ember minden tőle telhetőt megtett a tűz eloltása érdekében. Igaz, a mobiltelefonja nem volt nála, ha időben segítséget tudott volna hívni, alighanem több esélye lett volna a tűzoltóknak.

Mint a történetből kiderült,

Észak-Kaliforniában, Port Valleyben egy darázscsípésre allergiás farmer a házától 200 méterre egy darázsfészket próbált egy hosszú bottal ártalmatlanítani, amikor szikra keletkezett és kisebb tűz lobbant fel.

A farmer megpróbálta a tüzet eloltani, előbb egy nagy ponyvát dobott rá, majd slaggal és a teherautójával is próbálta ártalmatlanítani a tüzet, de minden balul sült el. A szőnyegszerű, nagy kiterjedésű anyag ugyanis nem elfojtotta a tüzet, hanem maga is lángra kapott és elkezdetek szállni az égő darabjai. Mire a férfi rájött, hogy egyedül nincsen esélye, visszaszaladt az otthonába és hívta a tűzoltókat, de addigra elég sok idő elmúlt és a láng csak terebélyesedett.

Mint a hatóságok az eset leírásánál elmondták, elsősorban azért hozták nyilvánosságra a történetet, hogy bemutassák milyen kevés is elegendő egy később óriási tűz kialakulásához. A Mendocino-tűz néven híressé váló tűzeset szerencsére végül csak egyetlen áldozattal járt, de a San Franciscótól északra tomboló tűz nagyon makacsnak bizonyult.

Ahogy Seth Brown, a Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium osztályvezetője elmondta. a nyári Kalifornia aranysárga lankái gyönyörű látványt nyújtanak, de ne feledjük egy percre sem, a forró és száraz időben, ezek a fűszerű növények úgy égnek, mint valami üzemanyag.

Ahogy a szakember elmondta, az emberek sokszor későn hívnak tűzoltókat, mert azt remélik, hogy maguk is boldogulnak a tűzzel, de nem szabad várni, mert a gyorsaság nagymértékben csökkentheti a tűz elterjedését.

(Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Rovatok