Index Vakbarát Hírportál

Új kormánya van Moldovának, amely végre kiszabadulhat az oligarchák fogságából

2019. június 9., vasárnap 10:11

Két moldovai tömörülés szombaton megegyezett, hogy kormányt alakítanak és támogatják Maia Sandu volt oktatási miniszter és világbanki tanácsadó kormányfői kinevezését. A hír azért fontos, mert ez a koalíció véget vethet a Moldovát évek óta a háttérből irányító Vladimir Plahotniuc oligarcha uralmának.

Több mint három hónap kellett hozzá, de a februári moldovai parlamenti választásokon jól szerepelt három erő közül kettő megegyezett, és a Maia Sandu vezette Európai Unió-párti, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM/Most pártszövetség megegyezett az Oroszország által támogatott Szocialista Párttal lép koalícióra, véget vetve a patthelyzetnek.

Ha háromból kettő megegyezett, akkor egyet viszont kisakkoztak. Ez a párt az eddig Moldovát irányító Moldovai Demokrata Párt, illetve annak irányítója Vladimir Plahotniuc "Plaha" oligarcha. A pártszövetséget máris sokan támadják, még az Alkotmánybíróság is, amely korábban úgy határozott, hogy amennyiben június 7-ig nem alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni, és új választásokat kell kiírni.

Sandu elszánt ellenfele Plahának, aki szerint state capture-t alakított ki az országban, korrupcióval, az igazság-szolgáltatás megvesztegetésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel.

Ahogy az várható volt, amint a "demokraták" kiestek a hatalomból, elővették a politikai kártyát, vagyis azzal vádolják az ACUM-ot és a szocialistákat, hogy Oroszország utasítására bitorolják a hatalmat. Plaha ugyanis retorikáját tekintve az unió híve.

Andrian Candu demokrata elnökhelyettes kijelentette, hogy bíróságon emelnek panaszt a kormányalakítás miatt.Az egyik Plaha-közeli bíróság át is adta az elnöki tisztséget Pavel Filip miniszterelnöknek, Plaha emberének, mert az igazi elnök Igor Dodon nem oszlatta fel a parlamentet. Moldovát súlyos politikai bizonytalanság, szétszakítottság és korrupció sújtja, főként az évszázad lopásaként ismert botrány óta, amelyben három bankon keresztül bankárok és politikusok ellopták a moldáv GDP nyolcadát.

Moldovában megfigyelőként minden nagyhatalom aktív, az új koalíciót bejelentő parlamenti ülésen  jelen volt Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok nagykövete is, akik támogatóan nyilatkoztak azon fejleményekről, amelyek akár utat nyithatnak Moldova és belőle kiszakadt Transznisztria újraegyesítésének is.

Rovatok