Index Vakbarát Hírportál

547 éttermet zárnak be Teheránban

2019. június 9., vasárnap 09:37

Az iráni rendőrség nem viccel, ha az iszlám előírásait kell betartatni: egy apró kis kihágás, és máris bezárják az éttermedet.

A helyi rendőrfőnök egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az iszlám előírásainak megszegéséért több mint félezer éttermet zárattak be egy nagyszabású razzia keretein belül. "A vendéglátóhelyek tulajdonosait szembesítettük vétkeikkel, majd bezárattuk a létesítményeket. Tizenegy embert letartóztattunk." Az összesen 11 napon át zajló akció (és persze logikus lenne feltenni a kérdést, hogy miért nem értesítették egymást a vendéglátósok, de nem tesszük) során számos kihágást tapasztaltak, például:

A iszlám alapelveinek betartatása a rendőrség egyik alapvető feladata

- nyilatkozta a rendőrfőnök. 

Az egész akció azzal kezdődött, hogy a teheráni "irányadó" bíróság, azaz a kulturális kihágásokkal, társadalmi és morális korrupcióval foglalkozó, vallási alapon szervezett testület vezetője felhívást tett közzé, hogy a polgárok lesznek szívesek telefonon bejelenteni, ha kihágást tapasztalnak, hogy ők majd lecsaphassanak. Mohammad Mehdi Hadzsmohammadi bíró szerint a lakosság ugyanis nagyon szeretne az ilyesmiről beszámolni, csak eddig nem volt hol.

Mostantól be lehet számolni arról, ha meglátunk az autóban hijab nélkül ülő nőt, ha valaki vegyes nemű táncmulatságot rendez vagy erkölcstelen tartalmat tesz ki az Instagramra.

2012-ben a kormány utasította a vendéglátóipari helyeket, hogy biztonsági kamerákkal lássák el az üzlethelyiségeket, így biztosítva, hogy a vendégek rendesen viselkednek majd. Akkor az éttermek és kávézók egy része inkább bezárt, sem minthogy engedelmeskedjen. (via)

Rovatok