Index Vakbarát Hírportál

Közel 100 embert öltek meg egy mali faluban

2019. június 10., hétfő 15:02 | négy éve frissítve

Legalább 95 embert öltek meg fegyveresek hétfőre virradóra a Mali középső részében fekvő, dogon kisebbségiek lakta Sobane-Kou faluban - közölte egy helyi képviselő és egy biztonsági illetékes.

"Eddig legalább 95 meggyilkolt polgári személyt találtunk, a holttesteket elégették" - mondta nevének elhallgatását kérve egy Koundou körzetbeli helyi képviselő. A mintegy 300 lakosú dogon falut gyakorlatilag földig lerombolták.

Az utóbbi hónapokban számos támadás történt Maliban, némelyik etnikai alapú volt, némelyiket dzsihadisták követték el.

A dogon vadászok és a félig nomád életmódot folytató fulbe pásztorok között rendszeresek az összecsapások, leginkább termőföldért és vízért dúlnak a harcok. Ugyanaezen a területen idén márciusban több mint 130 fulbét, köztük gyerekeket és nőket öltek meg dogon harci díszbe öltözött fegyveresek.

Az eset után a kormány feloszlatta a dogon harcosokból álló milíciáját, lemondott több katonai vezető is. De végül az egész kormány belebukott a botrányba, mert nem sikerült lefegyverezniük a milíciákat, és a háttérbe szorítani az iszlamista harcosokat.

A dogonok azzal gyanúsítják a fulbéket, hogy helyi dzsihadista csoportokkal szövetkeznek, míg a fulbék azzal gyanúsítják a dogonokat, hogy a mali kormány felbérelte őket, hogy rájuk támadjanak.

(MTI/France24/BBC)

Rovatok