Index Vakbarát Hírportál

Kiállnak az orosz lapok a gyanús körülmények miatt elfogott oknyomozó újságíró mellett

2019. június 10., hétfő 13:52

Mi vagyunk Ivan Golunov feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés címén a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza ellenzéki hírportál oknyomozó újságíróját, írja az MTI.

A Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK a címlapjukon megjelentetett közös közleményükben azt írják, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen. A három újság, amely korábban sosem jelent meg közös címlappal, azt állította, hogy az újságíró bűnösségének alátámasztására felhozott bizonyítékok nem elég meggyőzőek, és üdvözölte, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizet mellett döntött.

A sajtószakszervezet honlapján hétfő délelőttre közel nyolcezer aláírás gyűlt össze egy Golunov védelmében a belügyminisztériumhoz, a főügyészséghez és az orosz központi Nyomozó Bizottsághoz (SZK) intézendő levél alatt.

A rendőrség azt állítja, hogy négy gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, és a lakásában is találtak egy csomagnyi kábítószert, valamint mérlegeket. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Ivan Kolpakov, a Meduza szerkesztője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Golunov ez utóbbi miatt fenyegetéseket is kapott.

Golunov jogi képviselője, Dmitrij Dzsulaj hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy az igazságügyi szakérői vizsgálat az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek. Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Golunov ügyvédje szerint a drogot a rendőrök helyezték el a férfinél. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát.

Golunovot bírósági meghallgatása előtt kórházba kellett vinni, de a hatóságok nem közölték, hogy miért. Az Agora nevű jogvédő civil szervezet úgy tudja, hogy agyrázkódása és bordatörése van. A Meduza nevű hírportál, melynek Golunov is a munkatársa, arról számolt be, hogy az újságírót valószínűleg megverték, miután őrizetbe vették.

Ha Golunovot bűnösnek találják, akkor 10-20 év közötti büntetést kaphat.

Rovatok