Index Vakbarát Hírportál

45 napot kapott Mexikó Trumptól a bevándorlók megállítására

2019. június 11., kedd 14:07

Ha 45 nap alatt érdemben csökkenti Mexikó a területén át az Egyesült Államokba tartó bevándorlók áramlását, akkor Washington nem lépteti életbe a tervezett 5 százalékos vámot a mexikói termékekre – írta a BBC. A Donald Trump kezdeményezésére belengetett büntetővám októberig 25 százalékra emelkedne. Az elmúlt héten tárgyaltak ugyan a felek, de sokáig nem sikerült megállapodniuk arról, milyen módon lehetne elkerülni a mexikói termékeket sújtó vámot.

Az Egyesült Államok elnöke a számára elsődleges fórumon, a Twitteren pénteken már bejelentette a megállapodás tényét, azzal, hogy a már „aláírt, teljes egészében papírra vetett” egyezség részleteit a közeli jövőben hozzák nyilvánosságra. Elmondása szerint még a mexikói törvényhozásnak is szavaznia kell róla, és ha az elutasítással zárul, akkor a vámok életbe lépnek.

Úgy tűnik, Trump jól jött ki a csörtéből, mert a mexikói külügyminiszter elismertre: eddigi intézkedéseik nem elegendők bevándorlók megállítására. Marcelo Ebrard szerint további lépése szükségesek, „más nemzetek bevonásával együtt”. Ezzel elsősorban nem közvetlenül az Egyesült Államokra, hanem a kivándorlókat kibocsátó közép-amerikai országokra, elsősorban Hondurasra utalhatott.

Az egyelőre nem nyilvános megállapodás a feltételezések szerint azt is tartalmazza, hogy a menedékkérőknek Mexikóhoz kell benyújtaniuk kérelmüket, nem pedig az Egyesült Államok hatóságaihoz, és ha ettől elállnak, akkor Mexikó visszatoloncolhatja őket hazájukba.

Trump rá jellemző módon twittelt arról is, hogy Mexikó hamarosan mezőgazdasági termékeket vásárol „a mi nagyszerű hazafias farmereinktől“, Ebrard azonban közölte, hogy a migráció megállításához kötődő egyezmény mellé nincsenek kapcsolódó megállapodások.

Rovatok