Index Vakbarát Hírportál

Akadozik a közösségi háló a kazah elnökválasztás után

2019. június 11., kedd 13:30

Tüntetők százait vették őrizetbe Kazahsztánban a vasárnapi elnökválasztás után, amelyen hivatalosan a márciusban váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev jelöltje győzött.

Az olajban gazdag posztszovjet ország legnagyobb városában – az egykori fővárosban, Almatiban – a belügyminisztérium adatai szert hétfőn 200, vasárnap ötszáz embert vettek őrizetbe. A tüntetők szerint az erős egyszemélyi kontroll alatt tartott országban – amelyet már függetlenné válása előtt Nazarbajev vezetett és távozása után sem veszíti el befolyását – a választások nem demokratikusan zajlottak.

Bár az elnökválasztással kapcsolatos tiltakozó megmozdulásokon mindössze néhány száz ember vett részt, 2016 óta ezek a nyilvános elégedetlenség legjelentősebb megnyilvánulásai a 16 milliós, 2,6 millió négyzetkilométeres közép-ázsiai országban. A három évvel ezelőtti tiltakozások hatására elhalasztottak egy földreformot és menesztettek több minisztert.

Kedden is komoly rendőri jelenlét volt Almati utcáin, a város fontosabb pontjai közelében a Nemzeti Gárda személyszállító járművei parkoltak.

Gubancok a hálón

A vasárnapi választás óta több közösségi fórum elérése is akadozik az interneten Kazahsztánban. A Vlast.kz orosz nyelvű portál szerint a WhatsApp és a Telegram szolgáltatásai nem érhetők el, kedden nem volt elérhető a Facebook és az Instagram sem.

„Én magam is posztolok a Twitteren, nem vettem észre, hogy fennakadások lennének” – közölte az újdonsült államfő. Kaszim-Zsomart Tokajev megígérte, hogy „a hatóságok megkapják a szükséges utasításokat” a helyzet kivizsgálására.

Rovatok