Index Vakbarát Hírportál

Megbuktatta Kurzot, de ősztől újra vele kormányozna az osztrák Szabadságpárt

2019. június 11., kedd 17:46

Legkorábban szeptember 29-én tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában, írja a Die Presse. Keddi ülésén elfogadta ugyanis a bécsi parlament alkotmányügyi bizottsága a szociáldemokrata (SPÖ) és a szabadságpárti (FPÖ) képviselők javaslatát. Ez szerdán kerül a bécsi parlament alsóháza elé, és egyelőre úgy tűnik, át fog menni a szavazáson az ellenzéki szocdemek és a Strache-botrány után a koalícióból kilépett szabadságpárti képviselők voksaival.

Az eddigi nagyobbik kormányerő, a Néppárt (ÖVP) viszont a tervezet ellen fog szavazni: Wolfgang Gerstl, a párt képviselője szerint a szeptember végi időpont szembemegy Alexander Van der Bellen államfő javaslatával, aki rövid kampányidőszakot kért a pártoktól. Az ÖVP egy két héttel korábbi dátumot, szeptember 15-ét javasolt a bizottságnak, amit viszont az SPÖ-FPÖ alkalmi koalíciója leszavazott. Gerstl szerint

sajnálatos, hogy a vörös-kék szövetségnek fontosabb a pártérdek, mint a lakosság és az államfő érdeke.

Sebastian Kurz volt kancellár pártja, a Néppárt máris szembehelyezkedett az általuk csak színeik alapján vörös-kéknek címkézett ellenzéki koalícióval. Friss kampányplakátjaikon az utcákon is azt hirdetik, hogy ugyan az ellenzéki SPÖ-FPÖ összefogás leszavazta Kurz egyhetes kisebbségi kormányát, de dönteni a nép fog, a Kurz-féle új Néppárt útja pedig már elkezdődött.

Nem véletlen, hogy Kurzék az eddigi koalíciós partnerük, a Szabadságpárt ellen hangolják magukat. Az osztrák sajtó szerint ugyanis a Néppárt, ami az EP-választásokon is látványosan megerősödve jött ki a Strache-balhéból, egy, az FPÖ-nél lényegesen kisebb méretű partnerrel fogna össze és kormányozná ősztől Ausztriát.

Itt szóba jöhetnek a Zöldek, de leginkább a liberális, pinkben pompázó NEOS, akik támogatták is volna Kurz kisebbségi kormányát, és akik a közvélemény-kutatások szerint egyaránt 9-10 százalék körül állnak. Ha Kurz tényleg nem fog bevállalni egy újabb ciklust a Szabadságpárttal, akár egy hárompárti ÖVP-Zöldek-NEOS koalíció is összejöhet a szeptemberi választások után.

A kékekként is emlegetett FPÖ viszont akár kész lenne újra koalícióra lépni a feketéből türkizzé vedlett Néppárttal. Az eddigi szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl ugyanis egy kedden megjelent Facebook-posztban váratlanul együttműködést ajánlott Sebastian Kurz-nak:

Kurz úr, ez nagyon egyszerű! Ha fél egy Vörös-Kék koalíciótól, segíthetünk Önnek. Együtt mehetünk tovább a választások után a népszerű reformok útján, amit Ön az ÖVP régi pártelitjétől való félelmében hagyott nemrég hátra. Ezt kívánná a nép többsége is.

Hozzátette, az eddigi ÖVP-FPÖ koalíció nagyszerű munkát végzett, de személyesen neki is lenne dolga a belügyminisztériumban, ami szintén a nép érdekeit szolgálná. Bejegyzése végén Kurznak üzent azzal, hogy 

Az Ön döntésétől függ, hogy az utunk elkezdődött, vagy már most véget ért. A zöld és pink jelzések tévútra visznek, egyenesen a zsákutcába. Kövesse inkább a kék táblákat! :)

Ugyanezen a véleményen van az FPÖ új elnöke, Norbert Hofer is: szerinte a sikeres út – amivel most Sebastian Kurz kampányol – véget ért, egy koalíció a Zöldekkel vagy a NEOS-szal pedig visszafordulás lenne a Néppártnak, üzente közleményében.

A közvélemény-kutatásokat Kurz Néppártja toronymagasan vezeti hetek óta, az osztrákok 37-38 százaléka szavazna rájuk. Ezzel közel rádupláznak az őt bizalmatlansági indítvánnyal leváltó szocdemekre és az eddigi koalíciós társ FPÖ-re is, akik fej fej mellett haladnak, sőt:

a Strache-botránytól megtépázott Szabadságpárt már néhol előzi az elmúlt éveket ellenzékben töltő SPÖ-t.

Rovatok