Index Vakbarát Hírportál

7800 vietnámi indított pert egy nagyvállalat ellen környezetkárosítás miatt

2019. június 11., kedd 12:15

Több mint hétezer-nyolcszáz vietnami indított pert a Formosa Plastics Group nevű tajvani óriásvállalat ellen kedden egy tajpeji bíróságon, mert a vállalat által okozott 2016-os környezetkárosítás után a mai napig sem kaptak semmiféle kártérítést, írja az MTI.

2016-ban a cég helyi acélgyárából a tengerbe szivárgott mérgező anyag több mint 200 kilométeren szennyezte be a vietnami partszakaszt, négy tartomány közelében több száz tonna hal pusztulását okozva, és a méreganyag bejutott a talajba is.

A Formosa Plastics Group a keddi eljárással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy 2016 végén egy vietnami bíróság már több mint 500 millió dollár (körülbelül 140 milliárd forint) bírságra kötelezte, amelyet kifizetett, és azóta a cég a vietnami környezetvédelmi szabályozásokkal összhangban működik.

A felperesek azonban azt állítják, hogy ebből az összegből nem láttak semmit.

Egy környezetvédelemmel foglalkozó tajvani alapítvány szerint a 7875 felperes 94,78 milliárd vietnami dong (körülbelül 1150 millió forint) kártérítést követel, és az embereket máris több tajvani emberi jogi csoport a támogatásáról biztosította.

A baleset Vietnam történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája volt, és a halászatban és turizmusban dolgozók megélhetését veszélybe sodró ügy hatalmas botránnyá dagadt annak ellenére, hogy az ország kommunista vezetése megpróbálta eltussolni. 2017-ben államellenes propaganda terjesztése miatt hét év börtönbüntetésre ítéltek egy 22 éves vietnami bloggert, mert erről cikkezett, és tüntetésekre buzdította a lakosságot.

Rovatok