Index Vakbarát Hírportál

Virágot küldött Kim Dzsongun az elhunyt dél-koreai ex-first lady temetésére

2019. június 12., szerda 15:42 | aznap frissítve

Virágkoszorút küldött Kim Dzsongun Dél-Korea egykori first ladyjének, I Hihónak a temetésére - közölte a Reuters

A virágokat és bátyja részvétnyilvánítását Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong adta át a két ország között húzódó demilitarizált övezet észak-korai felén a déli delegációnak. A dél-koreai hatóságok elmondása szerint, Kim Jodzsong semmilyen üzenettel nem szolgált a jelenlegi dél-koreai miniszterelnök Mun Dzsein számára. A két fél kb. negyed órát beszélgetett, ami alatt az észak-koreai vezető húga elmondta: reméli, hogy Dél és Észak továbbra is folytatja majd az együttműködést, amit az elhunyt I Hiho is szorgalmazott.   

Az elhunyt férje, Kim Dedzsung volt miniszterelnök sokat tett azért, hogy javuljon a két ország kapcsolata. Ő volt az első dél-koreai államfő, aki 2000-ben találkozott Észak-Korea későbbi vezetőjével, az azóta elhunyt Kim Dzsongillel. Kim Dedzsung hirdette meg 1998 és 2003 között az úgynevezett "Napfény-politikát", amely a két ország közötti megbékélést tűzte ki célul. Munkájáért 2000-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Az elmúlt évben az együttműködés újraéledni látszott. Észak- és Dél-Korea olimpiai csapata a 2018-as téli olimpián például közösen vonult fel a nyitóünnepségen, majd 2018. április 27-éntörténelmi Korea-közi csúcstalálkozót tartottak.A két ország között viszont továbbra is csak fegyverszünet van, papíron tehát még mindig háborúban állnak egymással.

Rovatok