Index Vakbarát Hírportál

Vádalkut kötött az izraeli elnök felesége, aki luxuséttermekből rendelt ételt magának

2019. június 12., szerda 16:47

Sara Netanjahu, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felesége szerdán vádalkut írt alá egy feltételezett csalási ügyben - közölte az MTI a helyi ügyészségi hivatal nyilatkozata alapján.

A gyanú szerint a miniszterelnök felesége rendszeresen állami pénzből rendelt ételeket ismert luxusvendéglőkből,

figyelmen kívül hagyva az erre vonatkozó szabályozást. A rendőrség bizonyítékai alapján Sara Netanjahut csalással és hivatali visszaéléssel vádolták. A vádalku értelmében Netanjahu kevésbé súlyos bűncselekmény elkövetését ismeri el, és azért fogják elítélni, mert szándékosan kihasználta egy másik ember hibáját. 

A vonatkozó szabályozás értelmében csak akkor lehet a miniszterelnöki rezidenciára kívülről ételt rendelni, ha nincs szakács. A hivatalos elszámolásokban a rezidencia szakácsnőjét takarítónőként jelölték meg, hogy drága ételeket is rendelhessenek. 

A rendőrség szerint az államfő felesége 350 ezer sékel, vagyis csaknem 28 millió forint értékben követett el csalást. Ezért vissza kell fizetnie 45 ezer sékelt - kb. 3,5 millió forintot - valamint 10 ezer sékeles - nagyjából 780 ezer forintos - büntetést szabnak ki rá.

Védőügyvédei szerint Sara Netanjahu nem volt tisztában ezzel a szabályozással, az ételeket pedig egy segéd rendelte meg a vendégfogadásra. Az államfő feleségének nem ez az első bírósági ügye, a róla írt elemző cikkünket itt olvashatják.

Rovatok