Index Vakbarát Hírportál

Trump ellenzi, hogy a CIA informátorokkal kémkedjen Kim Dzsongun után

2019. június 12., szerda 07:25

Donald Trump ellenzi, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátorokat alkalmazzon, és így kémkedjen Kim Dzsongun észak-koreai vezető után, írja az MTI. Az amerikai elnök kedden a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva beszélt erről, arra reagálva, hogy a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap előző nap azt írta: a CIA informátora volt Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában.

Az újság úgy értesült, hogy Kim Dzsongnam 2017 februárjában - amikor megölték - azért utazott a délkelet-ázsiai országba, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja.

Láttam az információkat a CIA-ról a (Kim Dzsongun) testvérét vagy féltestvérét illetően. Azt mondanám neki (Kimnek), hogy ez nem történne meg az én felügyeletem alatt. Nem hagynám, hogy az én felügyeletem alatt megtörténjen

- hangoztatta Trump.

A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi, több olyan eset fordult elő, amelyből arra lehetett következtetni, hogy Trumpnak nézeteltérései vannak az amerikai hírszerző közösséggel, és a mostani nyilatkozata is egy újabb jele ennek.

A CIA nem kommentálta a WSJ értesülését. Susan Rice, Barack Obama korábbi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-üzenetében azt mondta Trump nyilatkozatáról: "Amerika! Ez mindent elmond neked arról, amit tudnod kell az úgynevezett főparancsnokról."

Trump az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt az országát kemény diktatórikus módszerekkel irányító Kim Dzsongunnal Észak-Korea nukleáris leszereléséről, de az ígéretesnek indult párbeszédük megrekedt. Az amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak arról is beszélt, hogy újabb "csodálatos" és "meleg hangú" levelet kapott Kimtől. Erről részleteket nem árult el, de kiemelte: Kim betartotta szavát, Észak-Korea immár nem hajt végre kísérleteket nagy hatótávolságú nukleáris rakétákkal.

A 45 éves Kim Dzsongnamot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető - az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong - azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Rovatok