Index Vakbarát Hírportál

Ezer tüntető ellen indult eljárás Kazahsztánban

2019. június 13., csütörtök 15:47

Közel ezer tüntető ellen indítottak eljárást Kazahsztánban, amiért engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon vettek részt a vasárnapi elnökválasztás nyomán.

A szavazás óta legalább öt ilyen illegális tiltakozó akció volt, amelyek kapcsán 957 aktivistával szemben indult eljárás. A vádhatóság szerint közülük 670-et őrizetbe vettek, ami a kazah törvények értelmében néhány naptól akár néhány hétig terjedő elzárást is jelenthet. Száztizenöt aktivistát megbírságoltak, 172 társuk pedig figyelmeztetést kapott. 

A hivatalos közlés szerint az őrizetbe vettek túlnyomó többsége már szabadulhatott vagy csütörtökön fogják szabadlábra helyezni, így összesen 218 maradnak még a zárkákban.

A választáson elsöprő győzelmet aratott Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazahsztánt a Szovjetunió 1991. évi szétesése óta vezető Nurszultan Nazarbajev kijelölt utóda.

A Kazahsztánban évek óta nem látott tiltakozások váltak az új államfő első jelentős kihívásává: az erőszakos megmozdulások miatti óvintézkedések napok óta szinte megbénítják Almati életét, miután a városban szerdán is voltak újabb tiltakozások. A tüntetők az elnökválasztás tisztaságát vitatják. Szerintük a voksolás megrendezett esemény volt, mivel Tokajevnek nem volt valódi kihívója.

(MTI)

Rovatok