Index Vakbarát Hírportál

Irán tagadja, hogy köze lenne a tankerhajók megtámadásához

2019. június 14., péntek 05:38

Irán ENSZ-küldöttsége határozottan elutasította csütörtök este nyilatkozatban a - megfogalmazás szerint - "megalapozatlan" amerikai vádakat, amelyek szerint köze van a két tartályhajó elleni csütörtöki támadásokhoz az Ománi-öbölben - írja az MTI. 

Mint arról beszámoltunk, egyelőre tisztázatlan körülmények között sérült meg a japán és a norvég tulajdonban lévő két tartályhajó.

Washington az akció elkövetéséért egyértelműen Iránt tette felelőssé. Pár órával később Szaúd-Arábia - Irán regionális politikai ellenlábasa - közölte, hogy egyetért az amerikai gyanúsítással. "Nincs okunk kételkedni, Irán már sokszor tett hasonlót" - mondta a CNN amerikai hírtévének a sivatagi királyság külügyminisztere.

Nagy-Britannia szintén osztja az amerikai véleményt, és "alapgyanúsítottja" Irán. Külügyminisztere, Jeremy Hunt csütörtökön már figyelmeztette is Teheránt, hogy ezek az akciók "rendkívül esztelenek, mélyen aggasztóak, és olyan időben történnek, amikor úgyis nagy a feszültség".

Kérdéses, hogy mikor derül fény a történtekre, már ha egyáltalán fény derül. Május 12-én ugyanis hasonló események zajlottak: ismeretlen tettesek szabotázsakciót követtek el két szaúdi, egy norvég és egy emírségekbeli teherhajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál, és azóta se tudni, ki lehetett a megbízó. Az emírségek kormányzata annyira jutott, hogy a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában közölte: az incidens mögött vélhetően állami szereplő áll, amivel Norvégia és Szaúd-Arábia is egyetértett.

Rovatok