Index Vakbarát Hírportál

Teljes áramszünet van egész Argentínában és Uruguayban

2019. június 16., vasárnap 14:28

Egész Argentínában és Uruguayban nincs áram, mert valahol súlyos hiba lépett fel az elektromos hálózatban helyi idő szerint reggel hét környékén. Az áramkimaradás Brazília és Paraguay egy részében is jelentkezett, írja a BBC.

Ez körülbelül 48 millió embert érint

az áramszolgáltató szerint, ennyien élnek ugyanis összesítve Argentínában és Uruguayban.

Az áramszünet miatt a tömeg- és autóközlekedés is összeomlott, nem indulnak a vonatok, és a jelzőlámpák sem működnek. A pontos okot még vizsgálják. Az argentinok ma a helyi választásokra készültek.

Két és fél óra teljes kimaradás után Argentína néhány részében sikerült visszaállítani az áramszolgáltatást, de még több órányi munka, míg teljesen rendbe jöhet, nyilatkozta az energiaügyi miniszter.

Leálltak a vízerőmű genetátorai

Frissítés: Az MTI jelentése szerint vasárnap estére visszaállt az áramszolgáltatás az érintett területeken.

Paraguayi tájékoztatás szerint az Argentínával közösen működtetett Yacyretá vízerőmű generátorai álltak le egyelőre ismeretlen okból.

Az argentin energiaszolgáltató titkárság vezetője, Gustavo Lopetegui az áramszolgáltatás visszaállítása után tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Valami nagyon súlyos dolog történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie". A hatóságok csak annyit közöltek eddig, hogy "nem emberi beavatkozásnak" tulajdonítható a hosszú ideig tartó áramkimaradás, hanem "technikai" probléma okozta azt.

Az uruguayi elektromos művek (UTE) jelezte, hogy tizenöt nap múlva lehet majd tisztázni a történteket, miután begyűjtik és feldolgozzák a műszaki balesettel kapcsolatos technikai adatokat. 

Borítókép: Miguel Rojo / AFP

Rovatok