Index Vakbarát Hírportál

Porig égett egy konyakraktár Franciaországban

2019. június 16., vasárnap 19:17

Kigyulladt egy 2500 hektoliteres konyakraktár a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, írja az MTI. Hetven tűzoltó oltotta a tüzet szombaton, délutánra sikerült megfékezni a lángokat.

"A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre" - mondta David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa. Azt nem tudni pontosan, mennyi szesz volt az épületben, de a tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a raktárból. 

A Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége: mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, és 1000 lepárló működik. 

Az elmúlt évtizedben már húsz tűzeset történt a szeszpárlókban és raktárakban a térségben, amik azért veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok pedig alig láthatóak.

Rovatok