Index Vakbarát Hírportál

Szélsőjobbhoz köthető férfi végezhetett a német politikussal

2019. június 16., vasárnap 22:58 | négy éve frissítve

Letartóztattak egy férfit Németországban Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus meggyilkolásának ügyében – írja a Guardian. A 65 éves regionális politikust a Hessen tartományban lévő Kasselben, az otthonában találták holtan június másodikára virradóra, közvetlen közelről leadott fejlövés végzett vele. 

A német hatóságok közlése szerint DNS-bizonyítékok alapján tartóztatták le a 45 éves férfit. Azt nem árulták el, hogy mi lehetett a gyilkosság indítéka, de több német lap, így a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Bild is azt írja, hogy a férfinek köze lehet a német szélsőjobboldali körökhöz.

Arról már korábban is írt a sajtó, hogy Lübcke kifejezetten bevándorláspárti politikusnak számított, 2015-ben, a menekültválság csúcsán például a Kassel területi államigazgatási hivatal vezetőjeként kifejezetten kiállt a bevándorlók befogadása mellett, a keresztény értékekre hivatkozva. Ezzel rendesen magára haragította a radikális jobboldalt. A német rendőrság eddig nem erősítette meg, de nem is zárta ki, hogy a CDU-s politikust politikai indokkal ölték volna meg. 

Egy férfit már elfogtak a gyilkossággal kapcsolatban nem sokkal a gyilkosság után, de őt kihallgatása után szabadon engedték

Rovatok