Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték az amerikai katonai gépeknek, hogy a Galápagos-szigeteki repteret használják

2019. június 17., hétfő 14:23

Ecuador lehetővé tette az Egyesült Államoknak, hogy a katonai gépeik használhassák a Galápagos-szigeteki repülőteret, írja a BBC

A világszerte egyedülálló növény- és állatvilága miatt az UNESCO világörökségi listáján lévő szigetcsoport San Cristobal-i repülőtér használatáról az ecuadori védelmi miniszter nyilatkozott, aki elmondta, az amerikaiak a kábítószer-kereskedelem ellen fognak küzdeni egy, az ecuadori kormánnyal kötött megállapodás értelmében.

A repteret potenciálisan használó gépek között van között Boeing 777, illetve Lockheed P-3 Orion is, írja a cikk, a megállapodás pedig komoly aggodalmat keltett többekben az esetleges környezeti hatások miatt, de Ecuador szuverenitása miatt is.

Az ecuadori alkotmány 5. pontja szerint az ország a "béke földje", külföldi katonai bázisok, vagy bármilyen külföldi katonai létesítmények telepítése tilos. A védelmi miniszter azzal nyugtatott mindenkit, hogy senki sem lesz itt állandó jelleggel, csak a repülőtér használatáról van szó, amelynek  részbeni átépítéséről is szó esett.

Rovatok