Index Vakbarát Hírportál

Kínának nem tetszik, hogy Amerika egyre nagyobb részén legális a fű

2019. június 17., hétfő 23:39

Nagyon nem tetszik a kínai kormánynak, hogy az Kanadában és az Egyesült Államok egyre több államában legalizálták a marihuána-fogyasztást, sőt, a kínai hatóságok szerint komoly fenyegetés számukra az, hogy az amerikaiak egyre szabadabban füvezhetnek - írja a CNN. Egy hétfői sajtótájékoztatón a kínai nemzeti kábítószerügyi bizottság vezetője azt nyilatkozta ugyanis, hogy 

sokkal több füvet csempésznek Kínába azóta, hogy Amerikában elindult a legalizáció. 

Liu Judzsin Pekingben azt mondta, 2018-ban 25 százalékkal nőtt a fűfogyasztók száma Kínában, így összesen 24 ezer ember fogyasztott marihuánát az országban (Ami persze, ahogy ő is belátta, elég csekély szám az ország lakosságához képest). Állítása szerint ennek a nagy részét Észak-Amerikából csempészik be, 2018-ban például 115 olyan csomagot foglaltak le a kínai határon, amiben fű volt. Abban az évben összesen 55 kiló marihuánát foglaltak így le. Liu szerint a drogot leginkább olyan diákok küldik haza, akik az Egyesült Államokban vagy Kanadában tanulnak, bár azt nem mondta el, hogy a lefoglalt csomagokból mennyi jött Észak-Amerikából. 

Kínában nagyon súlyos büntetés jár a drogcsempészésért, már 50 gramm kábítószer birtoklásáért is halálbüntetést lehet kiszabni. A kínai hatóságok különösen az elmúlt pár évben kezdtek nagyon beszigorítani, Pekingben és nagyon városokban egyre több a razzia, amikor bárokban és egyéb szórakozóhelyeken rajtaütésszerű drogteszteket tartanak. 

Kína viszont nem csak elszenvedője a drogcsempészetnek, sőt: innen származik a világon, de különösen az Egyesült Államokba küldött fentanil nagy része, ami számos halálos túladagoláshoz vezetett már. Az amerikai hatóságok ezt tartják kockázatnak és kérték a kínaiakat, hogy vegyék elejét a problémának, eddig nem túl sok eredménnyel. 

Rovatok