Index Vakbarát Hírportál

A hongkongi kormányzó bocsánatot kért a kiadatási törvénytervezet miatt

2019. június 18., kedd 14:54

Bocsánatot kért kedden a hongkongiaktól Carrie Lam hongkongi kormányzó a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet kapcsán, amely miatt hónapok óta rendszeres tüntetéseket tartottak. A kormányzó elmondta, a jelenlegi kormányzat mandátumának lejártáig nem fogják újra napirendre venni a tervezetet, amelyet azonban nem vont vissza.

Lam - aki vasárnap már bocsánatot kért nyilatkozatában az aznapi milliós nagyságú tüntetés hatására - kedden beismerte, hogy nehéz dolga lesz az elkövetkező három évben, de azt ígérte, hogy mindent elkövet a társadalmi megosztottság javításán. 

A tüntetők a törvénytervezet visszavonását, Lam lemondását, illetve a tüntetéseken őrizetbe vettek vádemelés nélküli szabadon bocsátását követelték, de a kormányzó leszögezte, hogy nem fog eleget tenni a követeléseknek. 

A napokban a tüntetések egyik emblematikus arca, a 22 éves egyetemista Joshua Wong is a kormányzó lemondását követelte, miután egy hónapot ült börtönben. Wong szerint Hongkong kormányzójának annak ellenére is le kellene mondania, hogy ideiglenesen visszavonta a törvénytervezetet. 

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. 

(MTI, Index)

Rovatok