Index Vakbarát Hírportál

Több ezer tüntető próbált bejutni a grúz parlamentbe

2019. június 20., csütörtök 22:31 | aznap frissítve

Többezres tüntetés alakult ki csütörtök este Grúzia (Georgia) fővárosában, Tbilisziben, miután a parlament egy különleges ülésen házelnöki szerepben fogadott egy orosz országgyűlési képviselőt, Szergej Gavrilovot - írja a BBC. A speciális parlamenti ülésen ortodox keresztény országok országgyűlési képviselői jelentek meg, így kapott az orosz képviselő is meghívást.

Tbilisziben viszont óriási felháborodás fogadta a dolgot, a tüntetés csúcsán tízezres tömeg a politikusok lemondását követelte, mert nem akarják, hogy Oroszország ilyen formában is közelítsen Grúzia felé. Ráadásul azért is tiltakoztak, mert úgy vélik, hogy Gavrilov részt vett a 90-es években az Abházia területén folyó harcokban - írja a Georgian Journal. Gavrilov ezt egyébként tagadja, és azt mondja, Grúziát a hazájának tartja.

Ahogy közeledett az este, úgy lett a tömeg egyre inkább elszánt, és egy többezres keménymag többször megpróbált bejutni a parlament épületébe - írja az Agenda.ge. Többször is összecsaptak a rendőrökkel, sérülésekről, letartóztatásokról egyelőre nincsenek hírek.

A koraesti órákban Tbiliszi belvárosának több utcájában is blokkolták a forgalmat az orosz befolyás ellen tüntető tömeg tagjai.

Oroszország és Grúzia között 2008-ban mérgesedett el igazán a viszony, amikor Abházia és Dél-Oszétia kikiáltotta a függetlenségét Grúziától, amit alig néhány ország ismert csak el, de ezek között volt Oroszország is, amelyikkel Grúziának már korábban több alkalommal is komoly konfliktusa volt a függetlenedni kívánó területek miatt.

Rovatok