Index Vakbarát Hírportál

Tízezer ember, fegyveres díszköszöntés várta a kínai elnököt Észak-Koreában

2019. június 20., csütörtök 15:19

Kína konstruktív szerepet akar játszani a Koreai-félsziget atommentesítésében, jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor csütörtökön Phenjanban találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. A kínai állami média tudósítása szerint Hszi a találkozón hangsúlyozta: reméli, hogy Phenjan és Washington folytatja az egyeztetéseket, és további előrelépéseket tesznek az ügyben. Kína és Észak-Korea baráti viszonyát nem fogja megingatni a nemzetközi helyzet, emelte ki Hszi, akinek a személyében 14 év óta először látogatott kínai elnök Észak-Koreába.

A phenjani reptéren csaknem tízezer ember köszöntötte virágokkal és üdvrivalgással a kétnapos látogatásra érkező Hszit. A feleségével, Peng Li-jüannal Phenjanba érkező Hszit Kim Dzsongun és felesége, Ri Szoldzsu fogadta a reptéren, ahol együtt tekintették meg a kínai delegáció tiszteletére rendezett fegyveres díszköszöntést, írja az MTI.

Megérkezése után Hszi tárgyalóasztalhoz ült Kim Dzsongunnal. A kínai állami televízió riportja szerint a kínai elnök felhívta az észak-koreai vezető figyelmét: a nemzetközi közösség azt várja Észak-Koreától és az Egyesült Államoktól, hogy vegyék fel ismét az eredményes párbeszéd fonalát.

A kínai elnök az észak-koreai vezető meghívására érkezett Phenjanba egy héttel azelőtt, hogy Oszakában a G20-as országcsoport csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnökkel találkozik majd.

Donald Trump amerikai elnök februárban Hanoiban találkozott az észak-koreai vezetővel, hogy megállapodjanak a Koreai-félsziget atommentesítéséről, a csúcstalálkozó azonban eredménytelenül zárult. Peking szintén támogatja a teljes atommentesítést, de több alkalommal érvelt a szankciók enyhítése mellett arra hivatkozva, hogy a túl szigorú szankciók az észak-koreaiak megélhetését veszélyeztetik.

Washington ezzel szemben azzal vádolja Pekinget, hogy titokban megszegi a szankciókat és egyebek mellett olajat szállít Észak-Koreának.

Kína Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere, az ország Kínába irányuló exportja azonban a tavalyi évben a szankciók hatására 87 százalékkal esett vissza 2017-hez viszonyítva, mutat rá a SCMP, mely egy diplomáciai forrásra hivatkozva azt is írta, hogy Kína nagy mennyiségű humanitárius segítséget ajánlhat fel szomszédjának a többi között élelmiszerek és műtrágya formájában, melyekkel enyhíthetné a szankciók hatását.

Rovatok