Index Vakbarát Hírportál

Irán a lelőtt drónról: A drón a nemzetközi jogok otromba megsértése volt

2019. június 20., csütörtök 23:00 | aznap frissítve

Bő fél nappal azután, hogy az Iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt, végre megszólalt az ügyben Irán is.

Napközben minden, az ügyben megszólaló szereplő óvatosságra intett, még Donald Trump is fenntartotta annak a lehetőségét, hogy simán lehet csak véletlen találat a dolog.

Erre cáfolt most rá az iráni közlemény, amit Irán ENSZ-nagykövete Mazsid Taht Ravanchi (Majid Takht Ravanchi) küldött, az ENSZ Biztonsági Tanács vezetőjének - írja a CNN.

A levelében azt írja, hogy az amerikai drón "a nemzetközi jogok otromba megsértése" volt. Arra szólított fel, hogy az USA álljon le azzal a gyakorlatával, hogy a Perzsa-öböl egyébként is elég bizonytalan térségét igyekszik tovább destabilizálni.

„Míg az Iráni Iszlám Köztársaság nem keresi a háborút, ragaszkodik az ENSZ Charta 51-es cikkelyéhez, amely értelmében megtehet minden szükséges intézkedést a területét ért ellenséges cselekményekkel szemben, és elkötelezett abban, hogy erőteljesen védje a területét, szárazföldön, vízen és a levegőben is" - írta Ravanchi az  António Guterresnek eljuttatott levelében.

„Irán a lehető legsúlyosabb mértékben elítéli az Amerikai Egyesült Államok felelőtlen, provokatív és törvénytelen cselekedetét, ami rontja a nemzetközi felelősségét" - írta Ravanchi.

Rovatok