Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Katasztrofális lenne egy Irán elleni amerikai támadás

2019. június 20., csütörtök 15:48

Oroszország nem fogja feladni alapvető érdekeit a nyugati szankciók hatására, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön hagyományos éves televíziós fórumán, a nézőktől beérkezett kérdésekre válaszolva.

Putyin szerint a Krím elcsatolása és az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett gazdasági büntetőintézkedések 50 milliárd dollárnyi kárt okoztak Oroszországnak 2014 óta. Szerinte azonban az Európai Unió tagállamai ennél is nagyobb veszteségeket szenvedtek el a korlátozások miatt. Az orosz elnök szerint a nyugati szankciók célja Oroszország növekedésének lelassítása, csakúgy, mint Kína esetében az amerikai büntetőtarifák.

Katasztrofális következményei lennének egy Irán elleni amerikai katonai támadásnak, jelentette ki az iráni-amerikai feszültségre utalva Putyin. Szerinte egy amerikai támadás „minimum a régió számára katasztrófával járna". Mint mondta, az események ilyen fordulata az erőszak megjósolhatatlan eszkalációját indítaná el. Az orosz elnök szerint Teherán mindeddig tartotta magát a nukleáris programja korlátozásáról megkötött nukleáris egyezményhez.

Putyin arról is beszélt, hogy kész találkozni Donald Trump amerikai elnökkel. Korábban Trump azt mondta,  hogy találkozna Putyinnal a G20-csoport június végén megtartandó oszakai csúcstalálkozója alkalmából, írja az MTI.

Rovatok