Index Vakbarát Hírportál

Forróság közelít Európa felé Afrikából

2019. június 21., péntek 18:02 | aznap frissítve

A jövő héten néhány napon keresztül nagy forróság uralkodhat Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookján

Jelenlegi modellfutásaik alapján leginkább Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelország egyes részeit is érintheti a tikkasztó hőség.

A nagyjából 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti térképen piros színnel kirajzolódik a valószínűsíthetően legmelegebb terület. Az érintett tájakon többfelé 35 fok fölé, vagy akár 40 fok köré is felmelegedhet a levegő napközben.

A hőmérsékleti előrejelzésen látható, hogy a német fővárosban, Berlinben csütörtökön és pénteken van esély 40 fok körüli maximum-hőmérsékletre. A kilátások szerint ekkor tetőzhet a kánikula.

Jövő hét elején Magyarországon is erősödik a nappali felmelegedés, de ilyen mértékű hőség azért nem lesz, többnyire 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Összességében viszont meleg (ált. 28-34 fokos maximumok), és keddtől már egyre inkább szárazabb időre készülhetünk.

A Guardian pénteki cikkében azt írja, Európában akár veszélyes méreteket is ölthet a jövő heti, intenzív hőhullám, ami Afrika felől érkezik hozzánk. A cikk szerint melegrekordok dőlhetnek majd a több napig tartó hőhullámban, amiben az éjszakák sem hoznak majd felfrissülést. Főleg az idősek és a gyerekek számára lesz veszélyes, ezért rájuk különösen oda kell majd figyelni. 

A kutatók szerint a tavalyi hőhullámoknak köze volt a halálozások megnövekedett számához, a rosszabb terméshozamhoz, a pusztító erdőtüzekhez és az extrém időjárási helyzetekhez (pl. szárazság, viharok, nem évszaknak megfelelő időjárás). 

Rovatok