Index Vakbarát Hírportál

Nagy tüntetés van Albániában a korrupt miniszterelnök ellen

2019. június 21., péntek 22:47

Hetek óta súlyos politikai válság van Albániában, ahol egyre nagyobb tömegek követelik Edi Rama szocialista kormányfő lemondását. A miniszterelnök hivatalát néhány hete Molotov-koktélokkal dobálták meg, ezért a mai demonstrációt már bedeszkázott ablakokkal várta az épület.

A helyszínen éppen jelenlévő Biró Marianna kolléganőnk szerint a miniszterelnök távozását követelő tüntetők egy hatalmas szobrot hoztak magukkal, aminek a feje Edi Rama, a teste Enver Hodzsa egykori kommunista diktátor ikonikus szobráé. A tömeg “Rama ik!” skandálással (Rama takarodj!) fokozza a hangulatot, és lejátszottak néhányat azokból a felvételekből is, amelyek miatt a kormányellenes tüntetéssorozat kitört.

A Bild német lap összesen 16 rögzített telefonbeszélgetés átiratát és hangfelvételét tette közzé, amelyek azt bizonyítják, hogy a 2013 óta kormányzó Albán Szocialista Párt visszaélt hatalmával, bűnözői csoportokkal tart fenn szoros kapcsolatot, és maffiajellegű, az egész országot behálózó korrupciós rendszert épített ki. A nagy felháborodást kiváltó felvételek igazolják, hogy a párt rengeteg csalást követett el a 2016-os önkormányzati választások során. Egy felvételen például egy iskolaigazgató hallható, aki kirúgással fenyegeti meg a tanárokat, ha nem támogatják a szocialistákat, egy másikon pedig egy rendőrtiszt ismeri el, hogy tömegesen buszoztattak szavazókat. Maga Rama miniszterelnök is hallható, amint a csalások egyik fő szervezőjével egyeztet arról, hogy minden a terv szerint halad-e.

A Bild már a hónap elején is közzétett egy másik csokor hangfelvételt, amelyek többek között leleplezték, hogy az egyik szocialista képviselő egy drogkartell támogatásának köszönhette győzelmét a 2017-es országgyűlési választásokon.

Albániában június 30-án tartottak volna önkormányzati választásokat, de a kialakult helyzetben Ilir Meta köztársasági elnök úgy látta, nincs lehetőség tisztességes körülmények között megrendezett voksolásra, ezért elhalasztotta a szavazást. Az ellenzéki Demokrata Párt hívására tüntetések kezdődtek a fővárosban, Tiranában, és a szónokok azt követelték, hogy tartsanak előrehozott választásokat. Edi Rama miniszterelnök viszont nem ismerte el az elnök döntését, és a parlamenti többséggel határozatot hozatott arról, hogy a választást mindenképpen megrendezik.

A válság különösen kellemetlen az Európai Unió számára, mivel Albánia és a szomszédos Észak-Macedónia vezetése egyaránt arra számított, hogy végre lendületet vehet a két ország csatlakozási folyamata az unióhoz. Az Európai Bizottság korábban kimondta, hogy a nyugat-balkáni országok "teljesítették a házifeladatukat", és elvégezték az előírt reformokat, Németország azonban ennek ellenére megvétózta a csatlakozási tárgyalások megkezdését, és június 18-án néhány hónapos halasztást javasolt. A politikai stabilitás látványos megingása azonban az egész csatlakozási tervet hosszabb időre zátonyra futtathatja.

Rovatok