Index Vakbarát Hírportál

A délkelet-ázsiai országok együtt lépnek fel az óceánok szennyezése ellen

2019. június 22., szombat 18:24

A Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) vezetői közös nyilatkozatban vállalták, hogy fellépnek az óceánok műanyag-szennyezése ellen; a dokumentumot szombaton fogadták el - írta meg az MTI. 

A nyilatkozatot aláírta Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Thaiföld is. A tengerekbe legtöbb műanyagot juttató Kína azonban nem vállalta a dokumentum kötelezettségeit. Az Ocean Conservancy környezetvédő civil szervezet becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, ennek több mint a feléért Kína és az ASEAN négy tagállama felelős. 

Maga a dokumentum nem ejt szót arról, hogy az ASEAN országok betiltanák az egyszer használatos műanyag eszközöket vagy a hulladék importálását, ahogyan azt környezetvédők a csúcstalálkozó előtt követelték.

Környezetvédelmi szervezetek szerint a közös kötelezettségvállalás jó lépés a helyes irányba. Ennek ellenére kérdéses, hogyan lehet majd ezt kikényszeríteni, mert az ASEAN egyik alapelve, hogy a tagállamok nem avatkozhatnak be egymás belügyeibe, így a közös fellépés valójában az egyes tagállamokon múlik.

Az óceánokba kerülő műanyag hulladék elleni fellépés a jövő héten Japánban tartandó G20-országcsoport csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel.

(Borítókép: Szemét a Fülöp-szigeteken. Fotó: Jes Aznar / Getty Images)

Rovatok