Index Vakbarát Hírportál

Fél napra megbénították Hongkongot a tüntetők

2019. június 22., szombat 16:33

Újból több százan vonultak utcára Hongkongban pénteken a kiadatási törvénytervezet ellenzői közül, miután a városállam kormányzata nem tett eleget a követeléseknek a tüntetők által kijelölt, csütörtök esti időpontig. A tüntetés békésnek indult, de később a fekete pólót és maszkot viselő tüntetők útakadályokat állítottak fel Hongkong forgalmas negyedében, megbénítva az autók áthaladását. A tiltakozók akadályozták a közlekedést a rendőr-főkapitányság körül is.

A rendőröknek csak szombat reggelre sikerült úrrá lenniük a helyzeten, írja a Reuters. Néhány rendőrségi dolgozó csak 15 óra után tudták elhagyni a kapitányságot.

Az MTI beszámolója szerint pénteken Yolanda Yu rendőr-főfelügyelő hangsúlyozta: tiszteletben tartják az emberek jogát a békés véleménynyilvánításhoz, és tárgyalni fognak velük. A tüntetők azonban azt követelik, hogy maga Stephen Lo Wai-chung rendőrkapitány beszéljen velük.

Carrie Lam hongkongi kormányzó kedden kért a város lakosaitól bocsánatot a kiadatási törvény módosítását célzó, tüntetéshullámot elindító tervezet miatt. A kormányzó elmondta, a jelenlegi kormányzat mandátumának lejártáig elhalasztják a tervezetet, de azt leszögezte, hogy nem vonják vissza.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez, de sokak szerint Peking egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, ahol fokozatosan igyekszik növelni befolyását.

(Borítókép: A kiadatási törvénytervezet visszavonását követelik tüntetők Hongkongban 2019. június 21-én. Fotó: Roman Pilipej / MTI / EPA)

Rovatok