Index Vakbarát Hírportál

Mexikó 15 ezer rendőrt és katonát küldött az amerikai határra

2019. június 24., hétfő 23:10

A Washingtonnal kötött megállapodás értelmében újabb 15 ezer rendőrt és katonát vezényelt Mexikó az amerikai határra, így már a rendvédelmi szervek 21,5 ezer tagja dolgozik az illegális migráció megállításán, tudatta hétfőn az MTI Luis Crescencio Sandoval mexikói védelmi miniszter közlése nyomán. Mexikó a hétvégén erősítette meg az Egyesült Államokkal közös határát, ennek részleteit hétfőn ismertette Sandoval.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről, ennek részeként Mexikó a Nemzeti Gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint azonban a déli határhoz küldött rendőrök és katonák száma ennél is több, eléri a 6500-at. Ezen a szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

A június 7-i megállapodással meg tudták előzni, hogy Donald Trump június 10-én vámokat vezessen be Mexikóval szemben. Trump felvetése szerint eleinte 5 százalékos adót vetett volna ki az USA minden Mexikóból származó termékre, majd ez havonta 5 százalékkal emelkedve jutott volna 25%-ig, ha Mexikó nem fékezi meg a migrációt.

Csak májusban 140 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határán, köztük 57 ezer fiatalkorút. Tizenhárom éve nem volt arra példa, hogy ennyien érkeztek egy hónap alatt az említett határhoz.

Rovatok