Index Vakbarát Hírportál

Trump pénzügyi szankciókat rendelt el Irán vezetői ellen

2019. június 24., hétfő 19:11 | aznap frissítve

Donald Trump hétfőn újságírók előtt írta alá azokat az Irán elleni újabb pénzügyi szankciókat, amelyek Irán legfőbb vallási vezetőjét és közeli munkatársait érintik. Az Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai elleni szankciók értelmében sem ő, sem vezető munkatársai nem férhetnek hozzá nemzetközi pénzügyi eszközökhöz, köztük segélyekhez sem, írja az MTI.

Az amerikai elnök a rendelet aláírásakor azt mondta:

Mi békés nemzet vagyunk, nem akarunk háborút Iránnal, nem akarunk háborút senkivel.

Az elnöki rendelettel több millió dollár értékű iráni vagyont zárolnak. Steve Mnuchin pénzügyminiszter felsorolta azok neveit, akiket a rendelet érint. Köztük van az iráni Forradalmi Gárda nyolc parancsnoka is. Szavai szerint ezek a parancsnokok felügyelik a Forradalmi Gárda kártékony cselekedeteit a térségben, a provokatív ballisztikus rakétaprogramot, kereskedelmi hajók szabotálását nemzetközi vizeken, és ők a felelősek a destabilizáló jelenlétért Szíriában. 

Trump szerint az újabb szankciók kemények, és az USA eddig többször is nagyon visszafogta magát, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is így tesznek. Addig folytatják a nyomásgyakorlást, amíg az iráni rezsim fel nem hagy az atomfegyverek kifejlesztésével, az urándúsítás felgyorsításával, ballisztikus rakéták kifejlesztésével, a terrorizmus támogatásával, külföldi konfliktusok szításával és az Egyesült Államok és szövetségesei elleni ellenséges cselekedetekkel. Trump külön kiemelte:

Irán soha nem tehet szert atomfegyverekre.

Donald Trump 2018-ban májusában felmondta az elődje és öt másik nagyhatalom által Iránnal aláírt atomalkut.  Haszan Róháni iráni elnök idén májusban azt közölte, hogy országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes részeit, miután az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta  a szerződést, és újból gazdasági szankciókat vezetett be Irán ellen.

Májusban az Ománi-öbölben négy tankhajón, majd a a Hormuzi-szorosban két tankhajón történt robbanás, melyekért az Egyesült Államok egyértelműen Iránt tette felelőssé. Az USA és Irán között az elmúlt héten különösen kiélezetté vált a helyzet, miután múlt hét csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda a Hormuzi-szoros felett lelőtt egy amerikai felderítő drónt. Trump jóváhagyta az Irán elleni katonai válaszcsapást, amit végül 10 perccel az akció indítása előtt lefújt.

Az amerikai elnök szombaton szankciókat jelentett be Irán ellen, később pedig kiderült az is, hogy az USA kibertámadást indított iráni fegyverrendszerek számítógépei ellen. Közben kivégeztek Iránban egy férfit, aki az irániak szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedett.

Rovatok