Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Megvizsgáljuk, miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel

2019. június 25., kedd 17:59

A török kormánypárt nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választáson elért ellenzéki győzelem után, húzta alá Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén. Ez volt egyben a szavazás óta tartott első nyilvános beszéde is.

Az ellenzéki jelölt, a szekuláris (kemalista) szociáldemokrata Köztársaság Párt (CHP) által indított Ekrem Imamoglu 54 százalékkal győzött   a vasárnap tartott megismételt polgármester-választáson Isztambulban, amit sokan egy  Erdoğan elnökről szóló népszavazásként is felfogtak.  Az AKP jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal a szavazatok 44,99 százalékát kapta.  Ez szimbolikus és gazdaságilag is fontos győzelem volt az összefogó ellenzéknek. A szavazás tétjéről itt írtunk bővebben>>>

Erdoğan kedden azt mondta, hogy a kormánypárt nem sértődik meg, nem vádolja a népet. „Pont ellenkezőleg, megvizsgáljuk, hogy miért nem tudtuk megértetni magunkat az emberekkel" - fogalmazott a török elnök. Azt ígérte, hogy kimutatják, hol milyen hiányosságok, hibák voltak. Határozottan megtesszük a szükséges lépéseket, ám nem külső iránymutatás, hanem saját önmeghatározásunk szerint, jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy az AKP Isztambulban a rendelkezésére álló kerületi polgármesterek és a városi tanácsban ülő tagjai révén, valamint személy szerint ő maga, a minisztériumok, és az egyéb állami intézmények is tovább dolgoznak az Isztambullal kapcsolatos tervek, befektetések, célok megvalósításán.

Erdoğan felszólalásában ismét gratulált az új polgármesternek, megismételte, hogy tiszteletben tartja az isztambuliak döntését, és reményét fejezte ki, hogy az a város és az ország javára válik.

Mint írtuk, az eredeti, márciusi voksoláson Erdoğan pártja 1994 óta először szenvedett vereséget Törökország legnépesebb és legfontosabb városában. Az ellenzéki jelölt a 8,5 millió érvényes szavazatból mindössze 14 ezerrel, 0,2 százalékkal győzte le az AKP által indított volt kormányfőt – ehhez képest most 700 ezer szavazat lett Imamoglu előnye.

A szavazást nem a győzelem alacsony aránya miatt kell megismételni, hanem mert Erdoğan azonnal csalást kiáltott, és a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva az eredmények megsemmisítését követelte. A legfőbb választási tanács végül helyt adott a panasznakA kerületi polgármesterekre és a városi tanács összetételére vonatkozó szavazást ugyanakkor nem rendezték meg újra.

Rovatok