Index Vakbarát Hírportál

A nagy környezetvédelemben a duplájára növelte a brit királyi család az utazási ökológiai lábnyomát

2019. június 25., kedd 20:42 | aznap frissítve

Megjelent a brit királyi család éves gazdasági beszámolója, amiből egészen aprólékos módon meg lehet ismerni a család gazdálkodását, például azt is, hogy mennyire terhelte meg a környezetet II. Erzsébet és szűk köre – írja a CNN.

II. Erzsébet igyekszik haladni a korral, a királyi család próbál minél kevesebb energiát felhasználni. Éppen ezért szereltek be a királyi ingatlanokba takarékos bojlereket, lámpákat, ezért korszerűsítették a fűtést. Odafigyelnek arra, hogy milyen járműveket használnak. A dolognak meg is lett az eredménye, összesen 22 százalék energiát sikerült megspórolni az előző évhez képest ezekkel az intézkedésekkel.

Viszont egy dologra nem figyeltek: a repülésre. A királyi család tagjai, de különösen Károly herceg és a felesége, Kamilla annyit járnak a tengerentúlra repülővel, hogy azzal teljesen hazavágták a környezetkímélésről szóló terveket.

A család szén-dioxid-kibocsátása 2017–2018-ban 1687 tonna, 2018–2019-ben pedig 3344 tonna volt, ami azt jelenti, hogy egyrészt durván a duplája az előző évinek, másrészt összességében 3 százalékkal növeli a család teljes szén-dioxid-kibocsátását az előző évhez képest. Vagyis hiába a nagy spórolás, ha csak egy kicsivel is, de többet fogyaszt a család, mint amikor még nem próbált meg odafigyelni arra, hogy visszafogja magát.

A 2017–2018-as évben összesen egy tengerentúli, nagy magángépes utazása volt a családnak, a 2018–2019-es évben viszont összesen öt, ezzel magyarázzák a durván megnövekedett kibocsátást. A nagygépes utakon felül további 15 tengerentúli úton vett részt a család, de azokat kisebb repülőgépekkel tették meg. Illetve csak azokat számolják bele a kibocsátásukba, ami a brit adófizetők pénzén történt, ezért Harry herceg és Meghan hercegné Ausztráliába és Új-Zélandra tett utazásai nincsenek a listában, mert ezeket az utakat az egyes kormányok fizették.

Rovatok