Index Vakbarát Hírportál

Gazdagoknak árulta feketén a bébielefántokat egy Srí Lanka-i vadvédelmi vezető

2019. június 25., kedd 17:16 | aznap frissítve

Srí Lankán megkezdődött annak a nyolcfős társaságnak a pere, amit azzal vádolnak, hogy 2014-2015-ben 33 elefántbébit adtak el az ország leggazdagabb állampolgárainak - írja az AFP.

A vádlottak között van Upali Pathmasiri, aki 2015-ig az ország egyik vezető természetvédelmi szakembere volt, ő felelt az elefántpopuláció megőrzéséért. Amennyiben bűnösnek találják őket, fejenként akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Srí Lanka-i elefánttartók arról számoltak be, hogy évente körülbelül 40 elefántbébit rabolhattak el, tíz éven keresztül. Az állatok a leggazdagabbak körében státuszszimbólumnak számítanak, a különféle buddhista ünnepekkor szokták őket parádéztatni. A feketepiaci áruk pedig nagyjából 125 ezer dollár (kb. 35 millió forint).

Részben az illegális elefántkereskedelmet teszik felelőssé azért, hogy a Srí Lanka-i elefántpopuláció mára nagyjából 7500 egyedre csökkent. A befogott állatokat ugyanis általában úgy tudják a legkönnyebben megkaparintani, ha a kiselefántokat óvó anyát megölik.

Amikor 2015-ben új kormány került hatalomra Srí Lankán, akkor kezdődött meg az illegális kereskedelem felszámolása, a most induló per ennek a munkának az eredménye.

A populáció csökkenéséért az illegális kereskedelem mellett a felbőszült helyiek felelősek még általában. Az utóbbi öt évben több száz ember halt meg Srí Lankán elefánttámadásokban azokon a területeken, ahol az emberek és az állatok élőhelye túl közel van egymáshoz. Válaszul több mint 1200 elefántot öltek meg falusiak néhány év alatt.

Ezeken felül sokszor vadászok áldozatai lesznek az elefántok. Bevett gyakorlat olyan robbanószeres csalival vadászni főleg vaddisznóra, ami akkor robban fel, amikor egy állat ráharap a csalira. Az ilyen csalik viszont rendszeresen ölnek nemcsak vaddisznókat, de elefántokat is.

Rovatok