Index Vakbarát Hírportál

Zavaros a Fidesz magyarázata az oroszok szavazati jogáról az Európa Tanácsban

2019. június 26., szerda 20:23

Egyre zavarosabb, mit csináltak a Fidesz képviselői az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) szavazásán, ahol a 47 országot tömörítő szervezet küldöttjeinek többsége megszavazta Oroszország visszatérését a közgyűlésbe, visszaadva a szavazati jogot.

Németh Zsoltra  az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökére hivatkozva az első hírek szerint a Fidesz távolmaradt a szavazástól, ám ugyanő később az MTI-nek másként nyilatkozott.

A megoldás, hogy két szavazás volt, bár ettől nem sokkal érthetőbb a helyzet.

Németh az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy  félreértések jelentek meg a sajtóban, mert

A szavazáson jelen lévő magyar képviselők támogatták Oroszország visszatérését az Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe

Németh a közgyűlés strasbourgi üléséről beszámolva elmondta, hogy

A FIDESZ-KDNP ÖSSZES DELEGÁLTJA TÁMOGATTA AZ OROSZORSZÁG MANDÁTUMÁNAK IGAZOLÁSÁRÓL SZÓLÓ HATÁROZATOT,

amelyet végül 116:62 arányban, 15 tartózkodás mellett fogadtak el.

Korábban az Azonnali.hu Németh Zsoltra hivatkozva azt írta:

Eszerint a PACE fideszes tagja elmondta, hogy „noha egyetért azzal, hogy az orosz delegációnak a részvételi jogait részlegesen helyreállítsák, de a Parlamenti Közgyűlés túlment az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának korábban elfogadott határozatán, mivel semmilyen szankciót nem tartott fent az orosz delegációval szemben. Emiatt a Fidesz végül távolmaradt a szavazástól.”

Arról, de nem arról

A magyarázat az, hogy az Azonnali.hu-nak adott nyilatkozat a hétfőn este indult, de éjfél utánra nyúló szavazásról szólt, amelyen egy szabálymódosításról kellett dönteni, amely megteremtette az elvi lehetőségét annak, hogy Oroszország visszatérhessen.

Ettől a szavazástól tehát a Fidesz távol maradt, az a fentebb idézett indokkal. (Ennek eredménye 118 igen, 62 nem volt, 10 tartózkodás mellett.) Ugyanezt akkor elmondta az MTI-nek is: „Magyarország távol maradt a hétfői szavazástól, mert problémásnak találja, hogy Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, valamint nem egyértelmű, hogy mely jogokat adnák vissza Oroszországnak és mely szankciókat tartanák fenn.”

Szerdán volt egy újabb szavazás, már közvetlenül arról a határozatról, amely kimondta, hogy Oroszország visszakapja szavazati jogát, így visszatérhet az ET Parlamenti Közgyűlésébe.

Ezt a Fidesz már megszavazta.

Tehát a Fidesz nem szavazta meg a hétfő-keddi szavazáson azt a szabálymódosítást, amely alapján lehetővé vált az a szerdai szavazás Oroszország szavazati jogának visszaadásáról, amit viszont a Fidesz már támogatott.

Németh szerdán elmondta az MTI-nek: fontos, hogy az Európa Tanács "nagyon erős elvárásokat" is megfogalmazott Moszkvával szemben, például 77 millió eurós tartozásának azonnali befizetését, a Kercsi-szorosnál őrizetbe vett ukrán tengerészek szabadon bocsátását és a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyének kivizsgálását.

(Borítókép: Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) 2017- április 25-én. Fotó: Vincent Kessler / Reuters)

Rovatok