Index Vakbarát Hírportál

Több mint hetvenéves melegrekord dőlt meg Németországban

2019. június 26., szerda 18:18 | aznap frissítve

A német meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint szerda délután a várakozásoknak megfelelően megdőlt a több mint hetven éve regisztrált júniusi melegrekord Németországban – írja az MTI.

A 38,6 Celsius-fokos  új történelmi csúcsot az ország keleti részén található Coschenben mérték. Ez a hőmérséklet egyébként

A DWD szerdára az ország területének csaknem négyötödére hőségriasztást adott ki. A legtöbb nagyvárosban 35 Celsius-fok körül alakul a csúcshőmérséklet, és sok helyen éjszaka sem lesz 20 Celsius-foknál hűvösebb. Napközben enyhébb időjárást csak az északnyugati vidékeken és a tengerparti területeken regisztráltak.

A szomszédos Lengyelországban egyébként szintén megdőlt a júniusi melegrekord, a nyugat-lengyelországi Radzyń községben délután 38,2 Celsius-fokot mértek. A hőhullám szerdán tetőzik és a következő napokban némileg enyhül, de a kánikula egészen a hét végéig marad.

Az Ulla nevű fronttal száraz légtömegek örvénylenek Németország fölé Afrikából, számottevő eső csak a következő héten valószínű, így tovább tart az ország északi felét sújtó aszály. Meteorológusok szerint egyébként egész Európa nyögni fogja majd a kánikulát, és Magyarország sem ússza majd meg a hőséget.

(Borítókép: Hőség Németországban 2019. június 24-én. Fotó: Annegret Hilse / Reuters)

Rovatok