Index Vakbarát Hírportál

Több mint 30 illegális bányász halt meg egy kongói kobaltbányában

2019. június 27., csütörtök 19:03 | aznap frissítve

Legalább 36 illegális bányász halt meg Kongóban, amikor a Glencore résztulajdonában álló lévő réz- és kobaltbánya egy része beomlott. A baleset az ország délkeleti részén történt a Kamoto Copper Companynak koncesszióba adott külszíni fejtésű bányában, amelyben a Glencore 75 százalékos részesedéssel rendelkezik, írja a Reuters.

A balesetet azok az illegális bányászok okozták, akik bejutottak a bánya területére, mondta a Reutersnek Richard Muyej, a kongói Lualaba tartomány kormányzója. A Glencore szóvivője azt mondta: vizsgálják az esetet. A világon a legnagyobbnak számító bányászati és nyersanyag-kereskedő cég részvényeinek értéke több mint 7 százalékkal csökkent a tőzsdén, 2018 júliusa óta most a legalacsonyabb az értékük.

A dél-kongói bányákban a világ kobaltszükségletének több mint felét termelik ki. A kobalt nélkülözhetetlen az elektromos autó akkumulátoraihoz.

A bányák környékén több ezer illegális bányász tevékenykedik. A kongói hadsereg a múlt héten több száz katonát vezényelt a térségbe, hogy őrizzék a kínai Molybdenum Co Ltd tulajdonában lévő réz- és kobaltbányát.

Rovatok