Index Vakbarát Hírportál

Az olasz-szlovén határ lezárásáról beszélt Friuli-Venezia Giulia tartomány elnöke

2019. június 27., csütörtök 17:58 | aznap frissítve

Miután megerősödött a balkáni útvonalon Olaszország felé tartó migráció, az északkelet-olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartomány elnöke a szlovén-olasz határ lezárását sem tartja elképzelhetetlennek. Massimiliano Fedriga, a tartomány elnöke, a kormánypárt Liga politikusa azt mondta: nem akar határzárat létesíteni, de ennek lehetőségét csak akkor lehet kizárni, ha minden ország tiszteletben tartja a szabályokat.

Az MTI tudósítása szerint a politikus kijelentette: nem akarja felfüggeszteni a schengeni övezet biztosította mozgásszabadságot az olaszországi tartomány és a Szlovénia közötti határszakaszon. Friuli-Venezia Giulia nem számít az EU határának, de ha más országok nem biztosítják az európai határok védelmét, akkor az olaszországi tartománynak kell cselekednie. Szavai szerint

falakat csak abban az esetben nem kell emelni, ha a szabályokat betartják.

Az autonóm Friuli Venezia Giulia élére tavaly megválasztott Fedriga szerint az EU teljes mértékben csődöt mondott az európai migrációs politikában és a határvédelemben, és közben elítélte azokat a tagállamokat, amelyek az európai határok védelmén kezdtek el dolgozni.

Fedriga szerint az EU a vádlottak padjára ültette Horvátországot, valamint borzasztó vádakkal illette Magyarországot, amikor ellenintézkedésekbe kezdett. A politikus szerint a schengeni rendszer az összeomlás szélén áll, mivel maga az EU nem tartja tiszteletben ennek szabályait az európai határokon levő tagállamokra bízva a határellenőrzést. Ezzel egy időben Renzo Tondo az olasz jobbközép politikusa, Friuli-Venezia Giulia korábbi elnöke felvetette: Olaszországnak katonákat kellene küldeni Magyarország és Bosznia határaira ezek megerősítése érdekében.

Szlovénia irányából 2018-ban 446 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, főleg pakisztáni és afganisztáni állampolgárok. Az idei évben a számuk már meghaladta a 780-at. Elemzők szerint az embercsempészek a balkáni migrációs útvonal újjáélesztésével válaszolnak arra, hogy Olaszország lezárta a földközi-tengeri migrációs útvonalat.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter beszélt arról, hogy ha a Szlovéniából érkezők száma nem csökken, nem zárja ki fizikai határzár emelését, valamint Olaszország keleti határának lezárását. Július elsejétől közös olasz-szlovén ellenőrzési rendszer lép életbe a közös határon az illegális bevándorlók feltartóztatására.

A trieszt rendőrség csütörtökön embercsempészés gyanújával vett őrizetbe egy 34 éves szerb férfit, aki az olasz városban élt. A hatóságok szerint az utóbbi években 22-szer szállított illegális migránsokat Koszovón és Szlovénián keresztül Olaszországba.

Rovatok