Index Vakbarát Hírportál

Öt évet kapott a tízmilliárdos gyémántrablás leggyengébb láncszeme

2019. június 27., csütörtök 14:01

19 vádlott közül eddig egyedül azt a 48 éves francia férfit sikerült elítélni, aki csak szervező volt, de személyesen nem vett részt az évszázad gyémántrablásában.

Antwerpen, az 500 ezres belga nagyváros a nyers gyémánt kereskedelmének nemzetközi központja. Ahogy Tarzan mondaná, a gyémánt jó, a gyémántüzlet nem jó.

Elmaradott országokban, a világ minden földrészén, nem ritkán gyermekmunkával bányásszák, keresik a gyémántokat. A világ minden részéről ezután Antwerpenbe érkezik a nyers gyémánt, ahol a kereskedelemmel elsősorban tradicionális ruhákba öltözött ortodox zsidók üzletelnek. Innen származott az a 12 milliárd forint értékű gyémánt-szállítmány is, amelyet gazdái 2013 februárjában a brüsszeli reptéren keresztül, légi úton szerettek volna Zürichbe szállítani.

Tudta azonban ezt egy rendkívül jól szervezett és felkészült bűnözői banda is, akik két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe.

A filmekbe illő eset során a rablók nem használták fegyvereiket, az akció öt percig tartott, és utána a gépkocsik nagyon gyorsan elhagyták a helyszínt. A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót.

A 48 éves francia Marc Bertoldit egy igazi lúzer, eddig minden társa megúszta az ügyet, de ő, aki ott sem volt az akciónál, csak szervező volt, lebukott,

 

most őt, mint az egyik (jelenleg egyetlen) vádlottat öt év börtönre ítélte egy belga bíróság, emellett 6000 euró pénzbüntetés megfizetésére is kötelezte.

A férfi a tárgyaláson egyedül azt ismerte el, hogy a zsákmány egy részét ő rejtette el. Az ügyészség nyolc év börtön kiszabását kérte. Az ítéletet felolvasó bíró szerint Bertoldi volt a belga sajtóban az "évszázad rablásának" minősített bűncselekmény egyik szervezője, mindazonáltal az igaz, hogy ő személyesen nem vett részt a végrehajtás egészében.

Helyszíni beszámolók szerint a farmernadrágot és sötét inget viselő, 2013-ban letartóztatott vádlott a verdikt kihirdetését szenvtelen arccal fogadta.

Köszönöm, viszlát"

- mondta mosolyogva a bírónak, miután az közölte vele, hogy egy hónapja van a fellebbezésre. A tizennyolc másik vádlottat korábban bizonyíték hiányában felmentették első fokon, év végén azonban új tárgyalás kiírása várható. 

Rovatok