Index Vakbarát Hírportál

Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön

2019. június 27., csütörtök 22:49

Több száz tüntető vonult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csütörtök délután a város főterére az úzvölgyi hősi temető védelmében, a magyar katonák maradványai fölé ortodox kereszteket helyező moldvai Dămanești (Dormánfalva) által elkövetett kegyeletsértés ellen tiltakozva.

A tömegben többi magyar politikai párt és szervezet, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői is jelen voltak. Tiltakozók érkeztek Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről és még Bécsből is - írja a Maszol beszámolójára hivatkozva az MTI.

Az egyórás tiltakozó megmozduláson végén a több száz résztvevő egymás kezét megfogva imádkozott, majd demonstráció a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult .

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy a Kárpátokon túli, Bákó megyei Darmanesti önkormányzata román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást. Két nappal később Viorica Dancila román kormányfő felelős magatartásra intett mindenkit az úzvölgyi temető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.

Rovatok