Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump viccesen figyelmeztette Vlagyimir Putyint

2019. június 28., péntek 11:04

Oszakában találkozott a két vezető politikus. Ne avatkozzanak be a választásba - mondta Trump kétszer is Putyinnak, aki erre csak mosolygott.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök mostanában nem túl gyakran találkoznak, de ha már mindketten részt vesznek a japán Oszakában a G20 csúcstalálkozón, előzetesen tartottak egy megbeszélést és egy sajtótájékoztatót.

Mint a CNN tudósításában is nyomon követhető, a sajtóeseményen tették fel a kérdést Trumpnak, hogy aaz elnök majd megmondja-e Oroszországnak, hogy ne avatkozzon be a 2020-as elnökválasztásba?

Igen,megmondom. Ne avatkozzanak be a választásba, ne avatkozzanak be a választásba” - mondta el halkan Trump a mellette vigyorgó Vlagyimir Putyinnak.

A találkozó amúgy végig szívélyes hangulatúnak tűnt, Trump azt mondta, hogy számára megtiszteltetés Putyinnal találkozni, egyetértettek a liberalizmus, illetve a szabad kereskedelem kárhoztatásában és az indokolt protekcionizmus dicsőítésében, és jelezték, hogy még sok megbeszélnivalójuk van.

A másfél órás találkozó után kiadott szűkszavú Fehér Ház Twitter-üzenetből kiderült ki, hogy szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról is, és egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja,


A Trumppal folytatott megbeszélés után Putyin tárgyalóasztalhoz ült Theresa May leköszönő brit miniszterelnökkel, és más országok vezetőivel is megbeszélést folytat majd. A kétnapos oszakai csúcson Trump is több fontos találkozót bonyolít le, tárgyalni fog a többi között Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Angela Markel német kancellárral, valamint a japán, illetve az indiai államfővel is folytat majd kétoldalú találkozókat.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Donald Trump az oszakai G-20 találkozón 2019. június 28-án. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok